Žirado

Žirado2017-11-14T00:32:54+01:00

Project Description

Žirado je suvo bijelo vino dobijeno od sorte Chardonnay odnjegovane u Trebinjskom vinogorju. Zlatno žute je boje, izraženog voćnog mirisa koji asocira na jabuke, na ukusu puterasto, izuzetne punoće kao i vrlo prijatne svježine. Vino je vrlo ekstraktivno, procenat alkohola je 12.8 % vol.

Ovom vinu naša porodica je poklonila izuzetnu pažnju pa smo ga često u žargonu nazivali „gospodinom”. Zbog toga je i dobilo naziv Žirado, po tom karakterističnom šeširu koji je u prošlosti bio sinonim za gospodu.

PREPORUKA ZA SERVIRANJE:
Za potpuni užitak preporučujemo temperaturu od 14 stepeni i posluživanje u tipičnim čašama za bijelo vino koje svojim oblikom omogućuju poptunu ekstrakciju aroma koje ovo vino krije u sebi.

VINO I HRANA:
Uz ovo vino preporučujemo omlete, slaninu, kukuruzni hljeb, majonez, senf, artičoke, šparglu, spanać, usoljenu i dimljenu ribu, bijelu ribu, jastoga, rakove i školjke, losos, plodovi mora, prasetina, piletina, teletina kao i deserti od kajsije, dinje i banane.

Savršeni začini za Žirado su estragon i šafran,  origano, peršun i sl.

Od sireva uz Žirado se sljubljuju hercegovački sir iz ulja, prosuhi sir, francuski Bri, grčka Feta, švajcarski Grijer, njemačka Kambozola, francuski Kamember, italijanski Provolone, i sl.

Geografsko porijeklo:   Trebinje, Hercegovina

Sadržaj alkohola:   12,8 % Vol.

Sortni sastav:   Chardonnay

Godina berbe:   2010.

Stil:   Suvo bijelo vino