Lira

//Lira
Lira2017-11-14T00:32:55+01:00

Project Description

Lira Anđelić je ružičasto vino koje se odlikuje izuzetno izraženom i postojanom voćnom aromom gdje dominira miris crnog ribiza.Prodorna crvena boja ovo vino daje poseban vizuelni efekat. Na ukusu je meko, puno, voćno i sočno što su i osnovni izrazi kojima se opisuje Merlot, sorta od koje je ovo vino stvoreno. Originalna i jedinstvena tehnologija, te karakteristično Trebinjsko vinogorje dalo je vinu poseban, prepoznatljivi karakter. Količina alkohola od 14.2% vol izdvaja ga od ostalih ružičastih vina.
Izuzetna harmoničnost aroma ovog vina nalik je emocijama koje je svojevremeno u nama potakao jedan ulični svirač lire, ispunjavajući tim čarobnim intrumentom ulice Montmartre-a. Upravo zbog toga je ovo vino i dobilo ime LIRA.

PREPORUKA ZA SERVIRANJE:
Raskoš svojih aroma Lira će najbolje izraziti ukoliko je servirana na 16°C. Služi se u čašama oblika lale ili onim namjenjenim bijelim mirisnim vinima.

VINO I HRANA:
Lira se vrlo dobro slaže sa predjelima od pršuta ili lososa, usoljenim srdelama, pilećom salatom, palentom, buzarom, picama i lazanjama, ali i uz jela sa roštilja, jagnjeće pečenje, gulaš. idealan je izbor uz sve vrste plodova mora. Posebnost ovog vina je što se najbolje slaže sa ribljim čorbama i supama što je i najčešći izbor somelijera uz ovo vino.
Što se tiče začina Lira se slaže sa šafranom, nanom, bijelim lukom, kimom, cimetom, čilijem, lovorom, origanom, itd.
Od sireva uz ovo vino preporučujemo mladi hercegovački kravlji sir, holandski Edamer, grčku Feta, Kačkavalj.

Geografsko porijeklo:   Trebinje, Hercegovina

Sadržaj alkohola:   14,2 % Vol.

Sortni sastav:   Merlot

Godina berbe:   2011.

Stil:   Polusuvi Roze