Žilavka

//Žilavka
Žilavka2017-11-14T00:32:54+01:00

Project Description

Žilavka Anđelić je suvo bijelo vino lepršavo, žuto-zelene boje I kristalne bistrine. Jačine je 12,8 % vol. U pitanju je veoma elegantno vino, izrazito voćnog karaktera, vegetativno, jako aromatično, izuzetno struktuirano, vrlo tipično i snažne i dobre osobenosti.

Sirovina za ovo vino dolazi sa tri različita mikrolokaliteta Hercegovine. Pažljivo izabrani lokaliteti, način uzgoja i posebna i jedinstvena tehnologija njegove proizvodnje, kao i dugogodišnje bavljenje ovom sortom, svrstavaju naše vino u sam vrh hercegovačkih Žilavki. To potvrđuju i ocjene mnogobrojnih domaćih i inostranih enologa i degustatora.

PREPORUKA ZA SERVIRANJE:
Magiju koju pružaju arome ovog vina postićete rashlađujući je na 12 stepeni i posluživanjem u čašama tipičnim za vrhunska bijela vina.

VINO I HRANA:
Žilavka nepogrešivo leži uz hercegovačke specijalitete širokog spektra od predjela od pršuta i sira, preko ribljih specijaliteta i čorbi od kojih izdvajamo jela od šarana, soma i posebno pastrmke,dimljenih riba,  jela sa roštilja, neizostavnih hercegovačkih specijaliteta ispod sača, svih vrsta jela sa gljivama, maslinama pa čak i jelima sa roštilja, i sl.

Fantastično ide uz hercegovački koziji sir, sireve iz ulja, mlade sireve, kajmak i ostale gastronomske specijalitete hercegovine.

”Ona je tekuće zlato zemlje. Muški princip, snaga, plahost, mač i jatagan, prodiranje u nepoznato. Ona govori jasno, bez primisli i skrovite namjere: njezin jezik je vrisak pjesme i krik plača. Žilavka je ljubavna pjesma, sevdalinka: pjev muške žudnje i plač što ona nije ostvarena. Snaga iznikla na kamenu, u žilama i damarima zemlje”.

Ovo je citat iz povelje Osmana Piriji koji najbolje opisuje čarobnost ove autohtone hercegovačke sorte.

Geografsko porijeklo:   Trebinje, Hercegovina

Sadržaj alkohola:   12,8 % Vol.

Sortni sastav:   Žilavka

Godina berbe:   2012.

Stil:   Suvo bijelo vino